2 Πρώτες Ώρες

Στην αρχή της Ιστορίας μας, η ιδέα μιας συνάντησης

Η ιδέα ξεκίνησε ανθρώπινα, από μια σχέση γειτόνων, από δύο σχολεία που απέχουν 750 μέτρα. Σε αυτό το ξεκίνημα, δύο ομάδες παιδιών, από το 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης και την ομάδα του Open School Days από το 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν τη συνάντηση. Αφού ζούσανε μαζί στην ίδια γειτονιά, γιατί να μη τραγουδούσαν και μαζί; Οι πρώτες τους πρόβες πραγματοποιήθηκαν στις δύο πρώτες διδακτικές ώρες τις Τετάρτες για δύο μήνες, σηματοδοτώντας την έναρξη της πρώτης μαθητικής συμπεριληπτικής χορωδίας με παιδιά.

Και κάπως έτσι η πρώτη παράσταση της ομάδας δόθηκε σε ένα ιδιαίτερο χώρο με αφορμή την Διεθνή Μέρα Μουσείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η εμπειρία εκείνου του ξεκινήματος ήταν καταλυτική, για να πιστέψουμε ότι το σχολικό πείραμα θα εξελισσόταν σε καλλιτεχνική ομάδα. Η παράσταση είχε καταφέρει να προσαρμοστεί στους περιορισμούς του χώρου – επί σκηνής βρισκόταν συνεχώς 25 άτομα – και να “δουλέψει”. Όχι απλά να περάσει μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά να συγκινήσει, να κάνει 200 ανθρώπους να τραγουδάνε στο τέλος όρθιοι και οι περισσότεροι …βουρκωμένοι.

Όλα είχαν ξεκινήσει…

“Παυσιλύπου και Τυρολόης γωνία”

Η δεύτερη επίσημη παρουσίαση της ομάδας και το κλείσιμο του κύκλου της παράστασης “Παυσιλύπου και Τυρολόης γωνία” έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2023, στο 5ο Rodi, Διεθνές Φεστιβάλ για την Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη.

Kατάμεστη αίθουσα, τεράστια συγκίνηση, και μια γιορτή ανθρωπιάς στο τέλος είναι η πιο σύντομη περιγραφή του τι συνέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η δεύτερη επίσημη παρουσίαση της ομάδας και το κλείσιμο του κύκλου της παράστασης “Παυσιλύπου και Τυρολόης γωνία” έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2023, στο 5ο Rodi, Διεθνές Φεστιβάλ για την Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη.

Kατάμεστη αίθουσα, τεράστια συγκίνηση, και μια γιορτή ανθρωπιάς στο τέλος είναι η πιο σύντομη περιγραφή του τι συνέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η αίσθηση της σκηνής λένε πως είναι μικρόβιο.
Από εκείνο το βράδυ, είμαστε ακόμα φορείς του.
Από εκείνο το βράδυ αποχαιρετήσαμε και το μαθητικό χαρακτήρα της ομάδας.
Από εκείνο το βράδυ η εμπειρία μιας συμπεριληπτικής καλλιτεχνικής ομάδας ετοιμαζόταν να γίνει πρόταση στην πόλη.




2 πρώτες ώρες…και με τη βούλα

Από τον Απρίλιο του 2024, η συμπεριληπτική καλλιτεχνική ομάδα 2 Πρώτες Ώρες ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της εντός του συλλόγου Open School Days.

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της ομάδας παρέμεινε ο peer to peer συμπεριληπτικός χαρακτήρας της. Ο αριθμός των συμμετεχόντων

με αναπηρία είναι 1 προς 1,5 σε σχέση με τους μη ανάπηρους συμμετέχοντες. Η νέα φάση της ζωής της ομάδας εγκαινιάστηκε με νέα παράσταση, το “Όνειρο δέκα”. 

“Σε ένα παραμυθιακό περιβάλλον, ίσως και όχι τόσο παραμυθένιο, ίσως απλά μες στη καρδιά μας, ταξιδεύανε για χρόνια… παιδιά.

Παιδιά με διάφορες ηλικίες. Παιδιά με διαφορετικά σώματα. Και διαφορετικές ομιλίες. Παιδιά που όλα όμως, μπορούσαν να ονειρευτούν.

Σ’ αυτό το μέρος το παραμυθένιο -που μπορεί να λέγεται καρδιά- υπήρχε κι ένα δέντρο, η Παραμυθιά.
Και κάθε φορά που φώτιζε ένα κλαδί της, ένα όνειρο γεννιόταν, σαν τραγούδι.

Ένα όνειρο που έδειχνε ένα δρόμο, που φώτιζε το μονοπάτι της ζωής των παιδιών.

Οι μεγάλοι  λέγανε με θριαμβευτικό ύφος : «Βρήκαν τι θέλουν να κάνουν, όταν μεγαλώσουν».  Τα παιδιά όμως το περιέγραφαν αλλιώς.

Τα παιδιά λέγαν ότι απλά άκουγαν την καρδιά τους.  Εκείνη την Άνοιξη, μόνο μια ομάδα είχε μείνει χωρίς όνειρο. Μα όταν ήρθε και το δικό της, τίποτα δεν είχε τελειώσει.

Η Παραμυθιά είχε άλλα σχέδια. Είχε στην άκρη ένα όνειρο ακόμη. Το όνειρο 10.”

Η ομάδα παρουσίασε το “Όνειρο Δέκα” στις 26 Απριλίου 2024, στο θέατρο Αυλαία, στο πλαίσιο του 3ου U_th Festival-Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων Θεσσαλονίκης.

Κινηματογραφικό Κολάζ

Δείτε το κινηματογραφικό κολάζ με συνεντεύξεις και πλάνα από τις πρόβες πριν την εμφάνιση της πρώτης συμπεριληπτικής μαθητικής χορωδίας της Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από μαθητές του Open School Days και το 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης.

Το σανίδι, τα φώτα, αλλά κυρίως η αλήθεια των 27 παιδιών επί σκηνής, έκαναν πολλούς ανθρώπους

να θυμηθούν τη συγκλονιστική και βαθειά ανθρώπινη δύναμη του θεάτρου. 

  

Δυό μέρες μετά, στις 28 Απριλίου 2024, το νέο ραντεβού της ομάδας  ήταν στο Βασιλικό Θέατρο, προσκεκλημένη των Πολύχρωμων Κυριακών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η διασκευή της παράστασης σε μισό χρόνο και η προσαρμογή σε νέο χώρο κατέληξαν σε μια απίστευτη έκρηξη χαράς στο φουαγιέ.

 Από Σεπτέμβριο…

Από τον Σεπτέμβριο η ομάδα ανοίγει τμήματα, καλεί σε εγγραφές και ενεργοποιεί εθελοντές! Χορός, τραγούδι, θέατρο, art performances, θα είναι στο μενού μιας πρότασης για συναντήσεις…εννοείται σαν κέρασμα – δωρεάν, για να είναι και το μοίρασμα ολόκληρο!

Εγγραφές

Στοιχεία Επικοινωνίας