Νέα



Συνέντευξη τύπου στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
Οκτώβριος 2024
Ως Open School Days, η δράση μας γύρω από το θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας ξεκίνησε από το 2017 και σήμερα εμπλουτίζεται και επεκτείνεται με πολύ διαφορετικό τρόπο! Πρόκειται για το σχέδιο δράσης με τίτλο «Για ένα Εθνικό Σχέδιο Εθελοντισμού Υγείας» που υλοποιείται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Εκπαίδευσης και την υποστήριξη της 3ης και 4ης ΥΠΕ.Στόχος μας είναι να εξεταστεί στην πράξη το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός εθνικού σχεδίου εθελοντισμού υγείας σε βάθος τριετίας που αφορά αιμοδοσίες και λήψη δειγμάτων για πιθανούς δότες μυελού των οστών με επίκεντρο της προσπάθειας το δημόσιο σχολείο.
Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε συνέντευξη τύπου σχετικά με το σχέδιο δράσης στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη φιλοσοφία και τους στόχους της δράσης, αλλά και να περιγράψουμε βήμα βήμα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της σε συνεργασία με Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέντευξη παρευρέθηκε ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κόπτσης, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, κ. Μπογιατζίδης, εκπρόσωποι της 3ης ΥΠΕ, ο διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Παντελιάδης, η Διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας ΑΧΕΠΑ κ. Μπακαλούδη και μέλη του προσωπικού. Τους/τις ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες για την υποστήριξή τους.
Η δράση ξεκινάει αυτόν τον μήνα και εμείς στεκόμαστε ανυπόμονοι/ες! Γιατί αν «όλα είναι θέμα παιδείας» και θελήσουμε να αναρωτηθούμε τι πολίτες δια-μορφώνουν τα σχολεία μας, αυτή η δράση μας κάνει να ελπίζουμε πως το δημόσιο σχολείο μπορεί να γίνει κέντρο της ζωής και να προάγει ουσιαστικά την υγεία των μελών του!





Παρουσίαση του προγράμματος σε εκπαιδευτικούς της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσ/νίκης
Νοέμβριος 2024
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, είχαμε τη χαρά να βρεθούμε στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά και να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα «Για ένα σχέδιο εθελοντισμού υγείας» σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμβούλους και συμβούλους σχολικής ζωής της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Στόχος μας ήταν να περιγράψουμε τη φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος, να αποτυπώσουμε βήμα βήμα το χρονοδιάγραμμα της δράσης και να περιηγηθούμε στο υλικό του περιλαμβανόμενου μαθήματος. Βασικό μας μέλημα όμως ήταν και ένα άλλο. Θελήσαμε να υπογραμμίσουμε τον σχεδιασμό του προγράμματος έτσι ώστε να μην λειτουργεί επιβαρυντικά για τους/τις εκπαιδευτικούς αλλά να θέτει στο επίκεντρο την ενεργοποίηση και τη δράση των μαθητών/ριών μέσα από τη δική τους ματιά και πρωτοβουλία.
Η συζήτηση που ακολούθησε, με τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, μας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι αξίζει να προσπαθήσουμε συντονισμένα και να δούμε αν τελικά τα σχολεία μας μπορούν να αποτελέσουν πεδίο ανάπτυξης ενός εθνικού σχεδίου εθελοντισμού υγείας.
Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και τον κύριο Ρουμπίδη Χρήστο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς που παρευρέθηκαν.






Εξέλιξη δράσης με τη συμμετοχή 78 σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025
Ιανουάριος 2025
Μια εκπαιδευτική δράση που προσπαθήσαμε φέτος για πρώτη φορά και χάρη στην επιμονή των ανθρώπων πίσω από αυτή και την πολύτιμη συνεργασία όλων των συμβαλλόμενων, είχε πρωτοφανή ανταπόκριση.
Γι αυτό νιώθουμε μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη! Για το σχολικό έτος 2024-2025, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 78 σχολεία, από όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με σχολεία τόσο από τα αστικά κέντρα όσο και από τις γύρω περιοχές.
Πρώτο βήμα για κάθε σχολείο ήταν η υλοποίηση δίωρου εκπαιδευτικού μαθήματος, με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μαθητών/ριών για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας, μέσα από συμμετοχικό διάλογο.
Με την ενεργοποίηση των μαθητικών συμβουλίων, δημιουργήθηκαν ομάδες δράσης από μαθητές/ριές των σχολείων, οι οποίες προχώρησαν στη δημιουργία αιμοδοτικών συλλόγων, με επωνυμία και λογότυπο δικής τους έμπνευσης, καθώς και στην παραγωγή πρωτότυπου υλικού ευαισθητοποίησης.