Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της καμπάνιας αποτυπώνεται και στον αριθμό των εκπαιδευτικών που κινητοποιήθηκαν ως campaign ambassadors.
Εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής αποτελούν Πριν από τις περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις σε τάξεις. Οι campaign ambassadors είχαν πάντα στο νου τους αυτό το διπλό χαρακτήρα της καμπάνιας. Για αυτό το λόγο εκτός από τις open air εκδηλώσεις αναζητούσαν και ευκαιρίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Στην Πτολεμαίδα -την πρώτη μετά την έναρξη της καμπάνιας εξόρμηση- δοκιμάστηκαν οι πρώτες παρουσιάσεις της ιδέας του «Σειρά σου» σε τάξεις Δημοτικού.
Από τις πρώτες μέρες δημοσιοποίησης της καμπάνιας. δεχόμασταν μηνύματα εκπαιδευτικών από διαφορες περιοχές της χώρας που περιέγραφαν αναφορές τους για την καμπάνια στις τάξεις τους.
Αυτή η αυθόρμητη κινητοποίηση τους μας είχε βαλεί από πολύ νωρίς στη διαδικασία να δομηθεί μια παρέμβαση 45λέπτου αρχκά για τάξεις Δημοτικού.

Όπως από την αρχή της προσπάθειας έχουμε μείνει συνεπείς στο από άνθρωπο σε άνθρωπο προκειμένου οι ιδέες να φιλτράρονται, να εμπλουτίζονται και να ανασκευάζονται ακόμα, έτσι και στην εκπαίδευση θεωρήσαμε απαραίτητο το όποιο υλικό να δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες τάξης, πριν γενικευθεί η χρήση του.

Από τα τέλη Ιανουαρίου είχε ξεκινήσει η διαμόρφωσή του και τον Μάρτιο είχαμε μια ακόμη επιβεβαίωση του γιατί οι άνθρωποι της καμπάνιας είναι το πολύτιμο κεφάλαιό της.
Ετοιμάζοντας μια εκπαιδευτική δράση, η campaign ambassador στη Βέροια Ελένη Στεφανάκη-Γεωργιάδου ζήτησε ένα κείμενο για το τι συμβολίζει το σήμα. Κι ενώ προφορικά ήταν διαμορφωμένη η ερμηνεία του, έλειπε μια χρηστική εκδοχή της αποτυπωμένη σε κείμενο. Πράγματι, αυτή διαμορφώθηκε άμεσα και έγινε το τελευταίο κομμάτι του εκπαιδευτικού πακέτου.
Στις αρχές Απριλίου χρησιμοποιήθηκε – 3 Απριλίου- και λίγες μέρες μετά ενσωματώθηκε στη βασική μας πιλοτική εκπαιδευτική δράση στη Θήβα, μετά από τμήματα στη Θεσσαλονίκη.Στελέχη της εκπαίδευσης οι ίδιες, οι campaign ambassadors στη Θήβα, η Νατάσα και η Μαρία, είχαν ξεκινήσει σε επικοινωνία με το συντονιστικότης καμπάνιας να μελετούν το εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον της πόλης και να προσανατολίζονται σε συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης.

Κάπως έτσι έφτασαν στις 18-21 Απριλίου, με διαμορφωμένο πια το εκαπιδευτικό kit, να δοκίμασουν την πιλοτική 45λεπτη παρέμβαση σε 6 δημοτικά σχολεία. Από τη Θήβα μάλιστα ξεκίνησε η ιδέα μετά την δική τους ενημέρωση-εκπαίδευση, τα παιδιά της Στ’ Δημοτικού να λειτουργούν ως αναμεταδότες του μηνύματος σε μικρότερες τάξεις αλλά και σε δασκάλους, κάνοντας ταυτότητα τους πια το μήνυμα της καμπάνιας. Το μοντέλο αυτό της αναμετάδοσης δοκιμάστηκε και στο 6ο Δημοτικό Κιλκίς, αλλά στο Δημοτικό σχολείο Κορησού Καστοριάς από τον πρέσβυ μας εκεί Ζαμκίνο Λάζαρο. Ο διευθυντής του 6ου Δημοτικού Κιλκίς μάλιστα, έχοντας δει να λειτουργεί εκπαιδευτικά η παρέμβαση μας χάρισε το δικό του “πως μπορώ να βοηθήσω”.
Μαζί του ξεκινάμε ένα πρόγραμμα μετάδοσης της καμπάνιας σε όλα τα δημοτικά της πόλης από Σεπτέμβριο. Έχοντας πλέον θετική ανατροφοδότηση για τον αντίκτυπο του μοντέλου αυτού από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καστοριά και Θήβα, καταλήγουμε να θεωρούμε το εκπαιδευτικό αυτό πακέτο ως λειτουργικό πια τμήμα της καμπάνιας.

Η Θήβα εγκαινίασε και την πρώτη ομάδα σχολείων που στέλνει ερωτήσεις με πλάνο να απαντηθούν ψηφιακά σε βίντεο από αυτιστικούς ανοίγοντας ένα καινούριο κανάλι επικοινωνίας. Παιδία θα ρωτούν και θα λαμβάνουν ερωτήσεις αδιαμεσολάβητα, από αυτούς τους οποίους αφορούν.
Ένα άλλο παράδειγμα εκπαιδευτικής παρέμβασης έρχεται από την δευτεροβάθμια. Συγκεκριμένα από το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Με αφορμή την καμπάνια ξεκίνησε μια κουβέντα για τον αυτισμό στην ομάδα δημιουργικής γραφής του σχολείου. Και πάλι καθοριστικό ρόλο είχε η εμψύχωση μιας ευαισθητοποιημένης και μεθοδικής εκπαιδευτικού, της Ευαγγελίας Βαμβίνη.
Η γνώση έφερε δράση και συνεργασία με το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο που κατέληξε στη συγγραφή τριών ιστοριών καθημερινότητας. Αφορά τις προσπάθειες εφήβων να νιώσουν τη θέση των νευροδιαφορετικών «συμμαθητών» τους στη ζωή.
(https://m.youtube.com/watch?v=7VdxLrXWDT4&t=183s)
Και όταν εμπνευστείς και δημιουργήσεις, μοιάζει φυσική ανάγκη και να δράσεις. Και τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου έδρασαν υπέροχα! Με δικά τους έξοδα εκτύπωσαν υλικό και ενημέρωσαν και τους συμμαθητές τους. Ενημέρωσαν και το γειτονικό στο σχολείο τους 41ο Δημοτικό. Η δική τους γνώση γινόταν ταυτότητα αναμεταδίδοντας το μήνυμα. Τόλμησαν μάλιστα και κάτι παραπάνω! Την κοινωνική έκθεση να ενημερώσουν ανθρώπους στις οδούς Ζεύξιδος και Ικτίνου! Το παραδειγμά τους είναι η ακριβέστερη αποτύπωση της φιλοσοφίας της καμπάνιας :
ευαισθητοποίηση με στοχευμένα ερεθίσματα – οργανωμένη και έγκυρη γνώση – έμπνευση και ενθάρρυνση δημιουργίας – διαμόρφωση στοιχείων ταυτότητας – ανάληψη κοινωνικής δράσης που ενισχύει την αίσθηση ταυτότητας, αναζητά νέες ευκαιρίες δημιουργίας που απαιτούν περισσότερη γνώση…και ο κύκλος ανανεώνεται, δυναμώνει και αγκαλιάζεις κι άλλους.
